Er zijn meerdere chakra’s in ons hele lichaam, maar we spreken meestal alleen over de 7 hoofdchakra’s die zich op de middellijn van het lichaam bevinden. Elke chakra heeft een eigen functie en eigenschappen.

Wat doen chakra’s?
Chakra’s zorgen ervoor dat de energie goed door ons lichaam kan stromen. Als de chakra’s in balans zijn, dan voel je je goed en ervaar je veel flow in je leven.
Om chakra’s te begrijpen is het dus noodzakelijk dat je gelooft dat alles in de wereld bestaat uit energie. Die energie, ook wel prana genoemd, kunnen we niet zien, maar dat wil niet zeggen dat het niet bestaat.
Prana stroomt via energiebanen, oftewel nadi’s, door ons heen. De 7 chakra’s liggen langs deze belangrijke kanalen en staan met elkaar in verbinding.

De zeven Chakra’s
De 7 meest bekende chakra’s zijn: muladhara, swadhistana, manipura, anahata, vishuddha, ajna, sahasrara. Elk van de zeven ‘draaikolken van energie’ heeft zijn eigen kenmerken die bij een bepaald gebied in het lichaam horen.
Deze chakra’s bevinden zich langs de wervelkolom.
Onderaan de wervelkolom zit muladhara, net onder de navel zit swadhistana, net boven de navel vind je manipura, bij het hart bevindt zich anahata, bij de keel zit het vishuddha chakra, tussen de wenkbrauwen zit ajna chakra en bovenaan de kruin zit sahasrara chakra.
Hieronder een overzicht van de zeven belangrijkste energiepunten in het lichaam en waar ze voor staan.
Zeven hoofdchakra’s, waar staan deze allemaal voor?
Zoals eerder genoemd hebben alle chakra’s een eigen thema en betekenis.
Wanneer je het overzicht op een foto ziet bevindt het eerste punt zich onderaan en de zevende helemaal bovenaan, boven je hoofd. De route van de zeven chakra’s loopt dus van onder naar boven.
• Eerste chakra – Wortel chakra
Het wortel chakra bevindt zich aan de basis van de ruggengraat.
De kracht van het eerste chakra staat voor de lichamelijke vitaliteit die een persoon heeft. Is je wortel chakra in balans dan ervaar je waarschijnlijk een goede fysieke gezondheid. Het wortel chakra staat ook voor de basis in het fysieke leven.
• Tweede chakra – Heiligbeen chakra
Het heiligbeen chakra ligt op de onderbuik, tussen de navel en geslachtsdelen.
Het tweede chakra reguleert alle emoties. Het is het punt van menselijke verbondenheid, dit geeft een mens de tools om andermans gevoelens te kunnen aanvoelen. Ook is dit het chakra van onze seksualiteit.
• Derde chakra – Zonnevlecht chakra
Het zonnevlecht chakra vind je ter hoogte van de navel.
Het derde chakrapunt staat voor ons denken. Ons emotionele leven, wilskracht. Als je zonnevlecht chakra genoeg open staat, ben je goed in contact met je eigen gevoelens, je hebt genoeg zelfwaardering.
• Vierde chakra – Hart chakra
Het hart chakra bevindt zich midden in de borst bij het hart.
Het vierde chakra staat in het teken de liefde. Wanneer je hart chakra open staat zie jij de mensen zoals ze zijn en voel je liefde voor je medemens en dieren.
• Vijfde chakra – Keel chakra
Het vijfde chakra vind je in de keel.
Het keel chakra heeft als thema communicatie. Als je eigenlijk iets wilt zeggen maar het niet doet, kan het keel chakra hieronder lijden. Ook zorgt het keel chakra ervoor dat je in staat bent om een zekere onafhankelijkheid te creëren van de mening van andere mensen waardoor je dit makkelijker kunt loslaten.
• Zesde chakra – Derde oog chakra
Het zesde chakra ligt midden op het voorhoofd.
Dit is het chakra van het visualisatievermogen. Daarnaast staat het derde oog chakra voor creatieve energie en nieuwe ideeën.
• Zevende chakra – Kruin chakra
Het zevende chakra bevindt zich boven het hoofd.
Dit is het punt dat ons verbindt met de kosmische energie. Het verwijst dan ook naar boven. Wanneer het kruin chakra open staat ben je goed in contact met je eigen intuïtie.

Hoe zien chakra’s eruit?
Chakra’s kunnen we niet met het blote oog zien, maar ze worden vaak omschreven en visueel gemaakt als een soort trechters of draaikolken. Ze draaien rond als een wiel, vandaar dus ook de naam ‘chakra’.
Je kunt je dus voorstellen dat een chakra die uit balans is niet op de juiste snelheid draait.
Chakra’s worden allemaal gekoppeld aan een andere kleur. In de afbeelding hierboven krijg je daar een beter beeld van.
Hoe raken chakra’s uit balans?
Medische wetenschap heeft aangetoond dat chakra’s in het lichaam uit balans kunnen raken door negatieve gedachten, chemisch bewerkt voedsel en andere factoren uit de omgeving.
Bij veel mensen is het eerste chakra uit balans of zwak ontwikkeld en dit resulteert in klachten zoals angst en onzekerheid.
Een zwak eerste chakra kan je bijvoorbeeld herkennen aan:
• Weinig fysieke energie.
• Hoe je je voelt is sterk afhankelijk van externe factoren. Als alles goed gaat voel jij je ook prima, maar als dingen niet gaan zoals gepland voel je je angstig en onzeker en zit je niet lekker in je vel.
• Je hebt weinig vertrouwen in dingen die buiten je ‘comfort zone’ liggen.
• Je gelooft dat geld je zekerheid kan geven.
• Overige signalen zoals: eetstoornissen, pijn aan benen en voeten, zwak immuunsysteem.
Doordat het eerste chakra het ‘basis-chakra’ is, werken de andere energiepunten in je lichaam ook minder goed als dit eerste chakra uit balans is.